miercuri, 16 februarie 2011
Hallstatt Perla Regiunii Salzkammergut
Am să va scriu cîteva rînduri despre o localitate(stațiune)din Austria care m-a fermecat de la prima vedere.
Hallstat un colț de rai situat în munții Dachtein și pe malul lacului Hallstätter.
Localitatea pe lîngă faptul că este de o frumusețe inegalabilă, aici întîlnim urme ale așezărilor omenești din epoca neolitică de aceea UNESCO a hotărît să treacă Hallstatt pe lista patrimoniului mondial.
În acest sens în oraș există un muzeu care adăpostește urme ale civilzației preistorice.
Paralel cu orasul se află două tunele auto în lungime de 2270 m care care străbat muntele pe toată lungimea localități Hallstatt și se termină în localitatea Lahn, unde se află o mină de sare.
Cum se iese din tunel la circa 100 de metri gasim un indicator pe partea dreaptă, care ne îndreaptă către mină. Aici găsim o parcare foarte generoasa dar cu plată, tarifele fiind afișate la vedere.
La mina de sare se ajunge cu ajutorul unui funicular care urcă pe munte circa 838 de metri în doar trei minute. Biletul numai pentru funicular costă 12 euro de persoană iar pentru mină prețul este de 18 euro/persoană. Noi am ales numai plimbarea cu funicularul.
De la 838 de metri priveliștea este fermecătoare se poate admira atît lacul Hallstätter dar și localitățile Lahn și Obertraun.
Stațiunea este foarte mică, ea este presărată cu foarte multe pensiuni și terase dar și două biserici una protestantă și cealaltă catolică.
Orașelul are o singură stradă principală pe care cu greu se pot strecura doua mașini.
Strada principală este presărată cu magazine și terase. Deoarece în zonă se află o mină de sare foarte multe magazine comercializează produse din sare.
De-a lungul străzi întîlnim magazine cu suveniruri, echipament sportiv, minimarket, magazin cu pește prospăt și un punct de informare turistică care era ticsit de pliante și broșuri.
Pe acestă stradă pe peretele unei case am văzut pentru prima dată pomi fructiferi(păr) crescuţi pe lînga zidul casei, iar ramurile erau prinse de zid ca să nu atîrne pe trotuar să deranjeze trecători
Pe acestă stradă se poate circula cu mașina ziua pîna în ora 1800 numai dacă faceți dovada că sunteți cazați la una din pensiunile aflate în orășel și procurați o cartelă de acces.
Parcari sunt în număr de patru, singura pe care am folosit-o la recomandarea personalului de la pensiune a fost parcarea P1 care este situată lîngă cascada pîrîului Muhlbach a cărei apă se varsă în lac și care întrerupe tunelul pe o porțiune de circa 100 m. În Austria este o problemă cu parcările, majoritatea din ele fiind cu taxă.
Numărul bărcilor din Hallstatt este mai mare decît numărul de mașini și asta se datorează faptului că este situat pe malul lacului iar ca o grijă pentru natură din partea autorităților, toate bărcile sunt propulsate de motoare electrice, singurele care beneficiază de motoare diesel sunt acele vaporașe care fac mini croaziere pe lac.
Pe lac alături de grațioasele lebede de un alb imaculat găsim rațele sălbatice care te vor însoți pe timpul plimbări în cu barca în speranța că le vei arunca un biscuit în apa.
Sporturile care se pot practica vara sunt: pescuit, canotaj, ciclism, parapantă, alpinism, ciclism montan, înot, scuba diving.
Iarna: schiatul, sanius și toate sporturile de iarnă.
În perioada calduroasă în lac se poate face baie în acest sens fiind amenajat un strand la intrarea în Hallstatt în localitatea Lahn.
Stațiunea este vizitată anual de peste 1 milion de turiști. Vârful sezonului turistic se situează în perioada mai-octombrie.
Extinderea stațiuni este aproape imposibilă. Casele sunt înghesuite și dispuse în trepte, iar printre ele coboară de pe versantul muntos apa pîrîului Muhlbach care se varsă în lacul Hallstattersee.
Pe malurile lacului se mai află și alte localități, cel mai important este Obertraun dar și cîteva localități mai mici care fiecare număra cîteva case de-a lungul lacului acestea fiind: Lahn, Obersee, Untersee și Steeg. Pe toate acestea le puteți vedea dacă mergeți într-o croazieră pe lac.
Hallstatt mai este numit şi perla regiunii Salzkammergut datorită atâtor locuri turistice de vizitat.
Dacă sunteți în drum spre Salzburg de la Viena pe A1 nu ezitați să faceți un mic ocol pe la Bad Ischl, Bad Goisem și după aceea să vizitați Hallstatt pentru că nu o să regretați nici un minut petrecut pe malul lacului Hallstätter.
www.hallstatt.net
Abonați-vă la:
Postări (Atom)