AKH Viena

Revolut

sâmbătă, 26 martie 2011

Trecem în acestă noapte la Ora de Vară



În noaptea acesta România va trece oficial la ora de vară, atunci când ora 3.00 va deveni ora 4.00, potrivit Institutului Astronomic al Academiei Române.

Unitățile economice, sociale și de cultura își vor sincroniza orarul cu cel de vară.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului București ne informează că în țara noastră ora de vară a fost introdusă prima oara în 1932 (între 22 mai - 2 octombrie).

Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusa în prima duminică din aprilie, pâna în prima duminică a lui octombrie.

Din 1997, se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie, pâna în ultima duminică din octombrie.

România este una din cele 70 de ţări care trec sâmbătă noapte la ora de vară. Ora 2.00 va deveni ora 3.00, astfel că românii vor dormi dar mai ales vor petrece, mai puţin în cea mai scurtă noapte a anului 2011.

CFR călători a anunţăt că trenurile care vor pleca din gări în intervalul 3.00 – 4.00 vor fi afectate de trecerea la ora de vară.
Scurt istoric al orei de vară și iarnă
Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea şi îi aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin.

În anul 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în anul 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

După 1997 se trece la ora de vară la ora 1 GMT din ultima duminică a lui martie (după 22 martie) şi la ora de iarnă la ora 1 GMT din ultima duminică a lui octombrie.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare, cât mai mult posibil, pe lumină naturală. În acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.
În România, în ora de vară diferenţa orară faţă de GMT este de 3 ore. În restul anului diferenţa orară faţă de GMT este de 2 ore.
Doar 70 de ţări din lume din întreaga lume au acest sistem, însă nu toate au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vara.

Dupa ce ceasurile vor fi date înainte cu o ora, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (adică GMT) va fi de trei ore. Duminica va fi cea mai scurta zi din an, având numai 23 de ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 și apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenția fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pamant același minut și aceeași secundă, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich(GMT), din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 și a Europei Orientale - ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2.

În concluzie avem cea mai scurtă noapte asa că eu zic să amînați(dacă se poate) petrecerile pînă la ora de iarnă sau științific vorbind pînă la "Timp Legal Român"(conform Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului București)

Niciun comentariu:

pestisori

Booking.com