sâmbătă, 30 octombrie 2010
Dachstein Salzkammergut
Card numit ”Dachstein Salzkammergut” vă oferă cîteva reduceri la diferite obiective turistice din zonă.
Masivul Dachstein face parte din Munții Dachstein, Alpii Calcaroși, Austria. Vârful cel mai înalt fiind Hoher Dachstein (2.995 m). Masivul muntos este sub numele: Hallstatt-Dachstein Salzkammergut și face parte din patrimoniu mondial UNESCO împreună cu partea centrală a regiunii Salzkammergut și o parte a regiunii Ausseerland care cuprinde localitățile Bad Aussee, Altaussee și Grundlsee
În Hallstatt la salină 2 euro reducere la biletul de intrare, reducere la tot 2 euro la o croazieră pe lacul Hallstätter.
În Obertraun aveam reducere la vizitarea Mammut Cave,(peștera mamuților), Ice Cave, o grota imensă de gheată.
Ajungem relativ repede circa 20 minute, din Hallstatt în Obertraun sunt maxim 20 de km.
Găsim o imensă parcare care la orele 11 era aproape plină, deoarece este sîmbătă iar austrieci sunt cei mai mari iubitori de drumeți.
Mergem spre caserie ne uităm la prețuri și constat cu stupoare ca un bilet era 40 de euro de persoană, în care intra tot circuitul adică vizitarea celor două grote și urcușul pe munte cu trei telecabine.
Inițial am vrut să luam un bilet mai ieftin. Dar la casă am constatat cu plăcere că se făceau reduceri, probabil pentru că era sîmbata și datorită cardului ”Dachstein Salzkammergut ”.
Așa ne-a costat ambele bilete 40 de euro cu traseu complet.
Traseul avea trei stații unde schimbai trei telecabinele. Cea mai importantă stație era prima unde trebuia să mergi la ghișeul de informații pentru a te programa pentru vizitarea celor două grote.
Ajungem în sala de așteptare, după ce trecem tichetul printr-un aparat de taxat ca la metrou, care avea rolul de a număra și cîte persoane urcau în telecabină, după ce așteptăm ordonați la rînd urcăm în telecabină.
La 60 de persoane aparatul se oprea singur și nu mai permitea accesul în telecabină. Pe un monitor aflat în sala de așteptare, era afișat numărul de turiști îmbarcați dar și timpul rămas pînă la următoarea îmbarcare.
Ajungem la prima stație de telecabină aici mergem la ghiseul de informați pentru programare. Era ora 12, tipul de la ghiseu ne programează la 12.55 pentru grota mamuților, iar pentru grota de gheata ne spune sa nu întîrziem mai mult de ora 15.30 pentru că atunci este ultimul grup care mai poate vizita grota de gheață.
Plecăm de la ghișeu spre grotă, mergem circa 15 minute pe jos pe un drum din pietriș, bătătorit și ușor de parcurs.
La ora indicată se intră în grota însoțiti de un ghid, grupul este destul de mare circa 40 de persoane.
Grota nu este cine stie ce, ghidul a vorbit pe toată perioada turului numai în germană și nu am înteles nimic, austrieci mai rîdeau cîteodată la tot ce povestea ghidul. Printre povestiri mai spunea și date tehnice despre grotă.
Asa ca am mers cu grupul și am admirat grota fară subtitrare.
În grota temperatura era de cica 8 grade pe jos era ceva umezeală din cauza unor pîrîiaselor subterane.
Poteca din grotă era betonată iar peste tot erau spoturi de iluminat.
Cam o oră a durat vizitarea grotei din care am ramas numai cu văzutul. Nerecomadat de vizitat numai dacă stapîniți limba germană să înțelegeți ș ice explică ghidul.
Am plecat de la grotă spre stația de telecabină pentru a merge spre”5 Fingers” și ”World Heritage Helix”.
Drumul pînă la 5 Fingers este bun, nu este asfaltat dar este un peitriș bătătorit, chiar bun pentru că am întîlnit cîteva cupluri care îșî scosese micuți în cărucioare la plimbare pe munte.
Drumul este lin la început dar spre sfîrșit este mai anevoios, de aceea pe tot traseu se găsesc bancuțe pentru a mai putea face ceva pauze.
După circa 20 de minute ajungem la 5 Fingers. Ce sunt aceste degete. O structura din metal cu cinci podețe care iese din tiparul muntelui cica 5 metri, pe unul din degete se afla un telescop cu ajutorul căruia se poate vedea localitațile Hallstat, Obertraun și lacul Hallstätter.
Pe alt deget se află o ramă de tablou pentru cei care doresc să își facă portretul.
Priveliștea este fermecătoare, ochiul este încîntat de ceea ce vede. Vremema este frumoasă cu un soare blînd cu un vînt care adie ușor o zi minunată pentru a contempla frumusețile oferite de natură.
Stăm la coada ca să ne uitam prin telescop mai zăbovim circa 15 minute și plecam încet dar sigur spre telecabinăși implicit spre “World Heritage Helix”.
Aceasta este o spirală din metal care îți oferă de asemenea o priveliște superbă. În capătul spiralei adminstratori locului au amplasat pe un suport un aparat foto cu ajutorul căruia se pot face fotografi care după aceea pot fi descărcate de pe siteul următor:„http://fp21.it-wms.com/archive/archive.php?cam=1”.
Acestă zonă este propice zborului cu parapanta. În circa 15 minute 5 parapantiști și-au luat zborul spre lacul Hallstätter purtați de curenți de aer.
După ce am făcut o fotografie am plecat în grabă spre telecabină pentru a putea prinde măcar ultimul grup pentru a vizita grota de gheață.
Lîngă acestă spirală se mai află și o mică capelă catolică care era deschisă pentru enoriași și spre surprinderea mea lucea de curațenie.
Am prins telecabina pentru a ajunge la grota de gheață dar deja era ora 17 și toată lumea se grăbea să ajungă în parcare pentru a pleca acasă.
Am plecat cu părere de rău că nu am putut vedea grota de gheață și că am optat pentru grota mamuților care nu a fost ceva extraordinar.
Menționez că la prima stație a telecabinei se află un restaurant foarte frumos și destul de încăpător, care la orele 11 cînd am urcat terasa era arhiplină cu turiști.
Am plecat spre pensiune obosiți, cu kilometrajul dat peste cap și plăcuțele de frînă uzate după toate escalădările făcute prin munti Dachstein dar bucuroși că am putu vedea încă o filă din cartea de geografie a zonei Dachstein Salzkammergut.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu